kedd, május 08, 2007

Kolostorok és Templomok II. (Kiszombor)

Kiszombor a Maros bal partján, Makótól 5, Budapesttől 195 kilométerre helyezkedik el. Leggyorsabban az M5-ös autópályán Szegedig, majd tovább a Nagylakra vezetõ 43-as fõúton haladva érjük el a települést, Szegedtől mintegy 25 kilométerre.

Közvetlen vonat közlekedés nincs, csak többszöri átszállással juthatunk el Kiszomborra. Legegyszerűbb a Budapest-Nyugati - Szeged majd Újszeged - Kiszombor viszonylat azonban itt a két vasútállomás között a helyi közlekedést kell igénybevenni (Szeged vasútállomásról induló 1-es villamossal a Széchenyi térig, onnan pedig az 5-ös vagy 7-es trolibusszal az Újszeged Gyermekkórház végállomásig kell taznunk).

A Budapest, Népliget állomásról Makóra a délutáni órákban induló közvetlen autóbuszjárattal is eljuthatunk Kiszomborra, napközben Szegedi átszállásal utazhatunk.

A településen található egyedülálló román kori építészeti alkotás a rotunda 14. századi gótikus freskókkal. A körtemplomot 1980-83 között választották le az 1910-ben épült neoromán katolikus templomról.



A falu főbb nevezetességei a központjában található volt uradalmi épületek: a romantikus Rónay-kastély, a klasszicista kúriák, magtárak, az uradalmi majorok ipari épületei - a malom és a szeszgyár - valamint a Rónay-sírkápolna.


További információk: Kiszombor, Információk, Szállás

Nincsenek megjegyzések: